Bitva u Hořic 1423

rekonstrukce bitvy s doprovodným programem

Kulturní akce
Kdy: 20.04.2019
Kde: vrch sv. Gotharda
Pořadatel akce: Garda města Hradce Králové, Město Hořice a "1866"
Zdroj: horice.org
Akce Bitva u Hořic 1423-Žižkovo slepé vítězství vtáhne návštěvníky do období temného středověku, který ještě v té době panoval v našich zemích. Hlavním bodem celého historického dne bude bitevní ukázka s názvem "Žižkovo slepé vítězství", která se divákům pokusí přiblížit události, které se koncem dubna roku 1423 ve městě Hořice a jeho okolí odehrály a byly jim přítomny významné historické postavy jako je Jan Žižka z Trocnova a Diviš Bořek z Miletínka. K vidění budou šermířské střety, způsob tehdejšího válečnictví a také využití pověstné vozové hradby.

Celý den bude dále doprovázen dalšími dvěma body programu, ve kterých budou návštěvníci seznámeni odbornou přednáškou o zbraních a zbrojích husitského válečnictví a rytířstva nebo o stylu turnajového boje HMB (historical medieval battle), který je dnes uznávaným mezinárodním sportem.
V prostoru akce budou mít také návštěvníci možnost spatřit nejrůznější dobová řemesla tehdejší doby, navštívit historické tržiště s občerstvením, které mimo jiné poskytuje i hořický pivovar JungBerg, nebo Hořické trubičky. V prostoru historického tržiště budou mít také návštěvníci možnost střelby z luku nebo kuše na terč na zřízené lukostřelnici.

Bitva u Hořic 1423