Slavnostní otevření muzea



Kulturní akce
Kdy: 26.04.2019
Kde: Městské muzeum
Pořadatel akce: Město Hořice
Zdroj: horice.org
  • slavnostní otevření muzea
  • vystoupení souboru Hořeňák
  • prohlídka s průvodcem
Město Hořice si dovoluje pozvat všechny své občany na slavnostní otevření městského muzea, které se uskuteční 26. dubna 2019. Muzeum je od poloviny roku 2017 v rekonstrukci díky získané dotaci v rámci projektu Cesta kamene.

Všichni zájemci budou moci od 10:00 do 19:00 „prošmejdit“ muzeum od sklepa po půdu a určitě se přesvědčí, že na muzeu byl odveden velký kus práce.
Když na konci roku 2016 získalo město Hořice dotaci v rámci projektu Cesta kamene, byl to velký úspěch. Projekt realizovaný v česko-polské spolupráci byl jedinou možností, jak získat potřebné prostředky na nákladnou a technicky náročnou rekonstrukci objektu muzea. Díky dobré koncepci a kvalitní přípravě projekt uspěl v tvrdé konkurenci a zajistil městu Hořice více než 20 milionovou dotaci.

Návštěvníci mohli naposledy vstoupit do muzea v březnu 2017, kdy proběhlo slavnostní „zamykání muzea“. Všichni se mohli přesvědčit o tom, v jak špatném stavu se objekt muzea nachází. Nevyhovující prostory, špatné vytápění, sociální zázemí na úrovni 70. let 20. století a mnoho dalších problémů neumožňovaly rozvinout obrovský kulturní potenciál, který Hořice mají. Díky rekonstrukci vstoupilo Městské muzeum Hořice do 21. století.

Návštěvníci budou moci obdivovat kvalitní stavební a technické řešení, které respektuje historii objektu. Pískovcové umělecké prvky se snoubí s moderními a v dnešní době nepostradatelnými potřebami jako je výtah, bezbariérová dostupnost, multimediální a interaktivní média. Expozice budou zaměřeny na tématiku kamene, ať již jde o těžbu a zpracování nebo uměleckou kamenosochařskou práci, která je s kvalitním hořickým pískovcem spojena.

Program začne v 10:00 dne 26. 4. 2019 v prostorách před muzeum slavnostním ceremoniálem za přítomnosti hostů z partnerských měst. Bude přestřižena páska a o kulturní doprovod se postará soubor Hořeňák s hudební produkcí a Hořeňáček s tanečním vystoupením. Zájemci budou mít následně možnost projít si všechny prostory muzea a to i ty, které budou v běžném provozu nepřístupné. Muzeum bude přístupné do 19:00. V rámci slavnostního dne dojde od 16:00 také k odhalení sochy Michala Gabriela s názvem Levitace, která bude pro sezónu 2019 instalována v nově kultivovaném prostoru parku v severní části náměstí Jiřího z Poděbrad. Za účasti autora o díle promluví teoretička umění Mgr. Lucie Pangrácová a na téma socha ve veřejném prostoru krátce pohovoří také Ing. arch. Martin Pour.

Jedná se o první dílo z možného cyklu exteriérových soch a objektů současných českých umělců, která by v dalších letech mohla oživovat severní část náměstí a případně odkazovat na aktuální výstavy současného umění v Galerii plastik. Velký dík patří autorovi Michalu Gabrielovi a panu Ing. Rudolfu Kasperovi, který je ochoten sochu Hořicím na sezónu 2019 bezplatně zapůjčit a také realizovat osazení díla. Na tuto akci naváže autorská výstava Michala Gabriela "Zrození Venuše" v Galerii plastik, která bude trvat od 4. května do 16. června 2019.

Těšíme se na Vás!

Muzeum