JazzNights 2021 je za dveřmi!

Po loňské přestávce zaviněné epidemií covidu-19 se do Hořic vrací tradiční jazzový festival s názvem JazzNights. Oblíbená akce všech hudebních fajnšmekrů se letos uskuteční ve dnech 3. - 6. listopadu a přinese svým divákům spoustu kvalitní hudby.

PRŮBĚH FESTIVALU

Ve středu 3. listopadu se na pódiu Domu kultury Koruna představí v samostatném koncertu veteráni českého blues-rocku, skupina Kraus­berry se svým frontmanem Marti­nem Krausem. Skupina, která vznikla v roce 1984, stále patří v této žánrové kategorii k tomu nejlepšímu, co se dá v české kotlině slyšet.

V pátek 5. listopadu od 18.00 hodin v rámci hlavního programu postup­ně vystoupí hvězdy českého jazzu - kontrabasista František Uhlíř se svým triem a britským saxofonistou Andy Schofieldem. František Uhlíř, jeden z nejvytíženějších českých jazzových kontrabasistů, se v minulosti podílel na vzniku spousty legendárních de­sek ve spolupráci např. s Karlem Ve­lebným, Emilem Viklickým, Lacem Deczim a dalšími hvězdami jazzového nebe.

Dalším účinkujícím bude Václav Ma­rek a jeho orchestr Blue Star. Orchestr, který Václav Marek založil v září roku 1999, interpretuje taneční a swingo­vou hudbu 30. a 40. let 20. století. Za dobu svého působení má za se­bou nespočet vystoupení, spolupráci s různými divadly a kulturními centry (Národní divadlo Praha, Divadlo na Vinohradech, Divadlo Semafor) i za­hraniční hostování po zemích Evropy a Asie.

Na závěr pátečního programu zahra­je legenda české jazzové scény Josef Vejvoda a jeho Jazztet. Vystoupení legendárního bubeníka a skladatele, syna autora světoznámé polky Škoda lásky, by mělo být vyvrcholením pátečního programu. A aby se diváci nenudili ani o přestávkách, celým večerem je bude provázet na přísálí hrající Evergreen Dixieland Band, kte­rý také posléze zahraje i na tradiční afterparty, která se tentokrát uskuteč­ní už v krásném prostředí restaurace Koruna.

Sobotní program 6. listopadu začne také v 18.00 hodin a na hlavním pódiu ho zahájí excelentní kytarista Libor Šmoldas a jeho Organ Trio. Hudebník, patřící k mladší generaci jazzových muzikantů, působí na české i mezi­národní scéně od konce 90. let a za­hrál si již po boku i takových hvězd, jako jsou třeba Brian Charette nebo George Mraz.

Další účinkující bude v současnosti jedna z nejoriginálnějších tváří slovenské bluesové scény Silvia Josifo­ska a její Blues Laboratory. Originální zpěvačka se na slovenské hudební scéně pohybuje od roku 1994. Zpíva­la v různých folkových a bluesových formacích, spolupracovala např. s Jar­kem Nohavicou na albu Moje smutné srdce. V současné době jí nejvíce zajímá jazz, blues, a soul. V těchto žánrech se také stala uznávanou interpretkou s jedinečným charakterem hlasu.

Zá­věr hlavního programu bude patřit jazz-rockové legendě, kytaristovi Zdeňku Fišerovi a skupině Impuls. Im­puls hraje již od poloviny 70. let a po celou dobu svého působení se může chlubit vysokou kvalitou a neutucha­jícím entuziasmem všech muzikan­tů, kteří patří mezi nejlepší hráče ve svých kategoriích.

Po celý večer nás bude na přísálí provázet svým zemitým blues dvojic Matěj Ptazsek & Jan Stehlík, kteří po skončení programu zahrají v restaura­ci Koruna všem těm, kterým se ještě nebude chtít spát. Doufám, že se vám letošní pro­gram bude líbit a že se spolu se­jdeme v DK Koruna na XXVI. roč­níku jazzového festivalu Hořice JazzNights 2021.

Prodej vstupe­nek v pokladně DK Koruna. Telefo­nické objednávky na čísle 493 622 727.

PROGRAM

Středa 3. listopadu

19.30 – 21.00 Krausberry

Pátek 5. listopadu

18.00 – 19.00 Evergreen Dixieland Band

19.30 – 20.30 František Uhlíř Team & Andy Schofield (GB)

20.55 – 21.55 Václav Marek & Blue Star

22.20 – 23.30 Josef Vejvoda Jazztet

- O přestávkách a na afterparty v restauraci Koruna hraje Evergreen Dixieland Band

Sobota 6. listopadu

18.00 – 19.00 Matěj Ptaszek & Jan Stehlík

19.30 – 20.30 Libor Šmoldas Organ Trio

20.55 – 21.55 Silvia Josifoska & Blues Laboratory (SVK)

22.20 – 23.30 Zdeněk Fišer & Impuls

- O přestávkách a na afterparty v restauraci Koruna hraje Matěj Ptaszek & Jan Stehlík

Zdroj: Tibor Gál, ředitel DK Koruna