Radiožurnál odvysílal reportáž o Dachovském koupališti v rámci pořadu Utajené krásy Česka

"Ľubomír Smatana navštívil koupaliště v době, kdy počasí koupání příliš nepřálo, přesto vodu okusil na vlastní kůži a koupání si náramně užil. Celá reportáž vznikala jakoby náhodou, neprobíhal žádný řízený rozhovor, jen se procházel a povídal si s návštěvníky."

Dachova u Hořic: Prvorepublikový skvost mezi plovárnami

Je to asi nejkrásnější plovárna v Česku. Najdete ji ve východních Čechách a vznikla v roce 1925. Dnes vypadá plovárna velmi podobně jako tenkrát, vedení města se totiž rozhodlo zachovat její prvorepublikovou podobu. Nejen proto si zájemci z okolí zamlouvají kabinky na plovárně dlouho dopředu.

Do kabinky padá trochu světla, je v ní polička, krátká lavice a celá je cítit typickou vůní natřeného proschlého dřeva. Před budovou s kabinkami je písečná pláž, hřiště a především koupaliště o rozloze stokrát sto metrů.

Uprostřed koupaliště je dřevěný ostrůvek a na okraji louka pro plavce a pro stany. „I když sem přijde v létě tisíc lidí, tak se rozprostřou kolem koupaliště a není tu narváno,“ říká hořická rodačka Michaela Bělinová, která pracuje v Infocentru.

Koupaliště v původním stylu

Je tu bufet a půjčí vám i míče a pálky. Chatky, které si můžete pronajmout, si někteří zamlouvají už na jaře. „Nechceme areál rozšiřovat, ani stavět další chatky, držíme se původní architektonické dispozice z první republiky,“ dodává Michaela Bělinová.

Celý areál působí stylově a zřejmě nemá v Česku obdobu. Voda do koupaliště přitéká z okolních lesů, a je čistá i v polovině sezóny. U vchodu na informační ceduli je seznam kontrol a měření čistoty vody.

„To je ten náš hořický patriotismus, že to chceme udržet krásné a v původním stylu,“ říká Michaela Bělinová. Tuto sezónu prochází rekonstrukcí jedno křídlo dřevěné budovy a na celém areálu je vidět, že je stále pod pečlivým dohledem.

Sluneční lázně

„Mně sem rodiče vzali poprvé, když mi bylo půl roku. Od té doby sem jezdím a kabinku si rezervuju rok dopředu,“ říká penzistka Bohuslava Jungová a dodává: „Kabinku vedle má pronajatou dcera, další kamarádka a za ní můj bratr. Měla ji pronajatou i moje maminka, ale už jí hodně přes devadesát.“

Půvabu celé plovárně, které se původně říkalo Sluneční lázně, dodávají i vzrostlé stromy, které poskytují přirozený stín. Dachova uchvátila i režiséra Otokára Schmidta, který tu natáčel film Eliška má ráda divočinu.

Plovárna je otevřena od května do září, ale jako koupaliště pouze od června do konce srpna.

https://radiozurnal.rozhlas.cz/dachova-u-horic-prvorepublikovy-skvost-mezi-plovarnami-8020275