25. ročník jazzového festivalu Hořice JazzNights představuje letošní program

Léta letí, jak se praví v jedné známé písni ze sedmdesátých let, a tak nikoho asi nepřekvapí, že hořický jazzový festival letos oslaví již čtvrtstoletí svého trvání. Zveřejnění programu bývá vždy netrpělivě očekáváno fanoušky tohoto festivalu a já jsem proto rádi, že je mohu dnes s programem letošních Hořice JazzNights seznámit.

Do Hořic letos zamíří jazzmani a bluesmani ze Spojených států, Izraele, Holandska, Senegalu, Německa a samozřejmě také z Čech a Slovenska.

Už první koncert ve středu 30.10. přivede na scénu úžasného kytaristu Rudyho Linku, který se svým triem nikoho nenechá na pochybách, že patří k současným hvězdám světového jazzu.

Začátek pátečního večera (1.11.) bude jako tradičně v 18.00 hodin a o to, aby se divákům hned od začátku rozproudila krev v těle se bude starat celý večer Old Stars Liberecký Dixieland.

Na hlavním pódiu vystoupí jako první pianista, skladatel a aranžér Petr Beneš se svým kvartetem. Poté bude pódium kulturního domu patřit hvězdám světového a českého jazzu, legendárnímu kontrabasistovi Miroslavu Vitoušovi, který si zahraje v Hořicích vůbec poprvé, a Emilu Viklickému, aby ve společném vystoupení předvedli, proč právem patří mezi to nejlepší, co nám může současný jazz nabídnout. Závěr pátečního večera bude patřit tak jako již tradičně velkému bigbandu, kterým bude letos báječný Factorial! Orchestra. Večer bude poté pokračovat půlnoční after party v restaurací Staré časy, kde vám zahraje Lady I Trio.

Toto bluesové trio se také postará o začátek sobotního (2.11.) večera a bude vás provázet celým sobotním programem. Prvním uskupením na hlavním pódiu bude v sobotu vpravdě mezinárodní trio Ballard, Hrubý & Kucera, které kombinací zpěvu, kytary, houslí a saxofonů dokáže navodit tu pravou bluesovou atmosféru. Poté je vystřídá vynikající izraelská kytaristka Inbar Fridman se svým triem, mimo jiné i spoluhráčka legendárního bubeníka Billyho Cobhama. O sobotní finále se pak postará veterán české bluesové scény, bývalý frontman slavných The Primitives Group Ivan Hajniš se svou skupinou a speciálním hostem, americkým zpěvákem Lesterem Jackmanem. A komu z vás by se ještě nechtělo domů, tak v restauraci Staré časy proběhne půlnoční after party za doprovodu domácí skupiny Swing Hořice.

Během festivalových večerů nás také čeká nějaké překvapení a doprovodný program a já doufám, že i letošní, 25.ročník Hořice JazzNights bude úspěšný minimálně stejně, jako ročníky minulé.

Předprodej vstupenek bude zahájen v DK Koruna 30.9.2019.