Masaryk a Svatá země

Srdečné zveme na vernisáž výstavy "Masaryk a Svatá země", která se koná ve středu 12. února 2020 od 17,00 hod. v bývalé synagoze v Hořicích.  Cestu do Svaté země podnikl T. G. Masaryk na jaře roku 1927 a byla to vůbec  první návštěva oficiální hlavy státu v tehdejší mandátní Palestině. I když  Masaryk deklaroval svou cestu jako soukromou a kvůli bezpečnosti ji podnikl  tajně a pod jiným jménem, místní přední myslitelé, politici i obyčejní lidé, jí přikládali ohromný význam. Ze symbolického hlediska se pro ně jednalo o

vyjádření podpory a jedinečnou událost. Historiky byla tato cesta kupodivu skoro zapomenuta, ale lidé v Izraeli na ni nikdy nezapomněli – pro ně to byla a je „nezapomenutelná cesta“. Nadšení tehdejších obyvatel je vidět i na mnohdy dosud nepublikovaných fotografiích.

Výstava se kromě památné návštěvy TGM věnuje také přelomovým historickým  milníkům ve vzájemných vztazích, jmenovitě vzniku Státu Izrael, v nichž  nezastupitelnou a klíčovou roli na mezinárodním poli sehrál Jan Masaryk a  československá diplomacie.

Výstava je organizována ve spolupráci s Velvyslanectvím Státu Izrael. Výstavu můžete navštívit od 12. února do 13. března 2020 (pátek 9.00 -12.00 a 13.00 -16.00; sobota 9.00 - 12.00)